#WeekVanDeToegankelijkheid2021 Over toegankelijkheid gesproken…..

KLM Royal Dutch Airlines heeft de regels voor mensen die afhankelijk zijn van een assistentiehond weer eens aangepast. Er wordt gesproken over hulphonden, niet over assistentiehonden en geleidehonden worden ook nergens meer genoemd.

Daarnaast is er een nieuwe regel verzonnen, namelijk: ‘Alleen op vluchten van en naar de Verenigde Staten mag u uw psychiatrische hulphond als getrainde hulphond meenemen. Zorg ervoor dat uw hond voldoet aan de criteria zoals beschreven op de aanvraagformulieren. We laten geen psychiatrische hulphonden toe op vluchten naar alle andere bestemmingen.’ Hieruit kun je opmaken dat iemand met een psychische aandoening, zoals bijvoorbeeld PTSS, niet welkom is op de vluchten van KLM, waarmee niet aan de de Wet gelijke behandeling voor mensen met een handicap of chronische aandoening gehouden wordt.

Helaas is er nog meer, namelijk, bij de voorwaarden acceptatie hulphond in de cabine staat de volgende zin: ‘Wanneer er geen geschikte ruimte is om een grote hond in de cabine te plaatsen, kan de hond zonder extra kosten in het ruim worden vervoerd’. Blijkbaar is KLM Royal Dutch Airlines er niet van op de hoogte dat een assistentiehondenteam niet gescheiden mag worden.

En als klap op de vuurpijl het laatste punt: op het formulier ‘Aanvraagformulier Getrainde hulphond in de cabine’ staat bij de checklist voor acceptatie van hulphond in de vliegtuigcabine de volgende stelling: ‘Uw hond is een erkende hulphond’.

Wij hebben aan KLM de nodige vragen over bovenstaande opmerkingen gesteld en kijken met belangstelling uit naar de reacties en antwoorden. Mochten die niet komen, zullen we op een andere manier verder gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *