Tess heeft nog altijd een Trauma!

Na een vuurwerkknal is een hond doodsbenauwd en uren lang de weg kwijt. Zoiets mag bij assistentiehonden nooit gebeuren. Om meer incidenten te voorkomen probeer ik al 5 jaar kinderen bewust te maken welke impact dit op gebruikers van assistentiehonden heeft.

Na een ongeval op het werk zit ik, door een auto-immuunziekte, in een elektrische rolstoel. Tess is inmiddels 8 jaar en is voor mij een grote steun. Ik heb haar in teamtraining met een hondenschool getraind. Teamtraining houdt in dat de school mens en hond opleidt in een thuissituatie. Tess helpt mij met allerlei praktische zaken. Ze opent deuren, geeft spullen aan haalt de was uit de wasmachine. Ze kan echt van alles. Ik neem haar overal mee naar toe.

Aan het einde van het jaar 2011 reed ik met Tess naar de supermarkt. Daar waren tieners met vuurwerk bezig. Ze stonden op het dak ons op te wachten en gooiden vuurwerk naar mijn rolstoel. Tess en ik schrokken ons een ongeluk. Tess is door het vuurwerk geraakt en haar huid was verschroeid, ze was helemaal van slag en in de wat en heeft nog altijd trauma door de harde knallen. Het is een wonder dat zij nog mijn assistentiehond kan zijn! Dit heeft voor ons nog steeds een hele impact. Van november tot januari ga ik liever niet naar buiten. Als een assistentiehond bang wordt door vuurwerk dan geleiden of helpen ze niet meer. Na een trauma kan een hond voorgoed onbruikbaar raken. In datzelfde jaar dwaalde een blinde mevrouw door Heerhugowaard met haar door vuurwerk geschrokken blindengeleidehond een uur rond, vergelijkbaar hoe Tess zich gedroeg.

De kinderen moeten gewezen worden op de gevolgen. Boos worden is niet de manier, daar leren ze niet van. Informeren is beter. De kinderen weten wel dat ze fout zitten, maar niet dat de impact van treiterijen met vuurwerk voor een hond zo groot kan zijn. Een demonstratie op scholen lijkt me een beter idee en dat doe ik inmiddels ook al weer 5 jaar.

Ik benader scholen om presentaties te houden ook over dit onderwerp. Tijdens de demonstratie en voorlichting toon ik ook een film van over Tess en hoe zij is opgeleid. Ook leg ik uit wat de gevolgen kunnen zijn wanneer een hond schrikt van, of gewond raakt door vuurwerk. Daarnaast demonstreert Tess live hoe zij onder meer deuren opent, geld oppakt en sokken uittrekt en zo meer. Kinderen vinden de trucs interessant en willen graag van alles weten van Tess. Doordat de kinderen zien wat een assistentiehond in de praktijk betekent voor iemand met een beperking, hopen we dat ze inzien dat vuurwerk bij assistentiehonden uit de buurt moet blijven!

Jan Boerhoop

 


*+*+*+*


Help ons mee de vuurwerk-voorlichtings-campagne door te zetten! Nieuw te ontwikkelen posters en flyer-materiaal zou de (school)jeugd bewuster moeten maken van de feiten. Dit willen wij landelijk zo breed mogelijk oppakken en hebben hierbij uw steun nodig. Draagt u gebruikers van assistentiehonden een warm hart toe? Help Mee!