We geven deze week een aantal voorbeelden aan de hand van verschillende soorten assistentiehonden, vormen van afleiding en wat er kan gebeuren als ze worden afgeleid. Vandaag de Medical Alert assistentiehond.

Medical Alert assistentiehonden waarschuwen hun gebruiker voor een naderende epileptische aanval, bewustzijnsverlies of ernstige verandering in de bloedsuikerspiegel. Zij ruiken en signaleren dit veel langer van te voren dan dat de gebruiker het zelf door kan hebben. Mensen met aandoeningen zoals epilepsie of diabetes vertrouwen op hun assistentiehond om hen te waarschuwen voor deze aanvallen, zodat ze op een veilige plaats kunnen komen of medicijnen kunnen nemen voordat dit gebeurt. Als een andere (huis)hond de assistentiehond komt lastigvallen, zogenaamd om dag te zeggen, is de assistentiehond afgeleid en kan deze zomaar signalen bij de gebruiker missen en dus niet waarschuwen, met alle gevolgen van dien.

Hoewel veel mensen weten dat het niet de bedoeling is om assistentiehonden te aaien als ze aan het werk zijn, begrijpen maar weinigen de redenering achter deze regel. Nog minder mensen beseffen dat je op geen enkele manier een assistentiehond mag afleiden.

Wat betekent niet afleiden precies?

  • Niet aaien;
  • Niet tegen de assistentiehond praten;
  • Niet de naam van de assistentiehond roepen;
  • Niet je huishond contact laten maken;
  • Geen oogcontact maken;
  • Geen geluid maken of iets lekkers geven om de aandacht van de hond te trekken;
  • Blijf op gepaste afstand.

De vraag die veel mensen hebben is…. WAAROM mag ik niet afleiden?

Het antwoord is simpel. Buiten het feit dat het vervelend is om iedere paar tellen stil te moeten staan omdat iemand aandacht vraagt van de hond kan het, en dat is veel belangrijker, gevaarlijke situaties opleveren. Een assistentiehond is er om zijn gebruiker veilig te houden. Als de assistentiehond afgeleid is, let hij niet op zijn werk en kan zijn gebruiker gewond of ziek raken omdat hij een obstakel of signaal mist. Als jij een assistentiehond afleidt en daardoor de assistentiehondgebruiker op dat moment iets overkomt is het kortweg gezegd jouw schuld. Wil je dat op je geweten hebben?

Laat je huishond niet naar een assistentiehond gaan, houd hem aan de lijn en houd afstand van een assistentiehondenteam!