Graag wil ik het volgende met jullie delen.

Helaas ben ik belast met de oogziekte RP (Retinitis Pigmentosa). In mijn geval de progressiefste vorm die er is, dat inhoudt dat het voor mij zal leiden tot totale blindheid. Dit betekent voor mij dat mijn assistentiehond Bas een hele belangrijke positie in mijn leven heeft, hij is mijn ogen.

Doordat mijn zicht steeds meer afneemt en ik de controle en het overzicht steeds meer verlies, leg ik al mijn vertrouwen bij Bas neer. Daardoor kan ik nu samen met Bas zelfstandig gaan en staan waar ik maar wil. Hiermee wil ik jullie schetsen waarom Bas voor mij van essentieel belang is.

Inmiddels heb ik Bas ruim 4 jaar en is hij meer voor mij dan alleen mijn ogen. Hij is een maatje van me waarvoor ik door het vuur zal gaan! Ik moet er niet aan denken dat….

Vuurwerk kan er toe leiden dat mijn Basje er een trauma van oploopt, zodanig dat hij niet meer mijn ogen kan zijn en afgekeurd moet worden. Die gedachte creëerde bij mij angst en onzekerheid.

En die gedachte creëerde bij mij dermate veel angst dat ík de maand december niet met Bas naar buiten durfde. Ik had maar één gedachte: Doordat ik het vuurwerk niet meer kan zien, kan ik dus ook mijn maat niet meer beschermen. Inmiddels heb ik hier hulp voor gekregen van een psychologe van Bartimeus en het heeft mijn angst voor een groot deel weggenomen. Toch is het niet helemaal weg.

Ik schrijf dit omdat ik gebruikers wil laten weten dat, hoe stoer ik er ook uitzie, ik ook mijn angsten heb. Aan de vuurwerk-gooiers wil ik laten weten wat het met assistentiehondgebruikers onder andere kan doen. Ik vraag hen dan ook om begrip en vraag hen om geen vuurwerk naar personen met assistentiehonden te gooien. Wacht even tot we gepasseerd zijn, op die manier hebben we allemaal een leuke feestmaand Bij voorbaat dank!

Sidney Tetelepta

 


Help ons mee de vuurwerk-voorlichtings-campagne door te zetten! Nieuw te ontwikkelen posters en flyer-materiaal zou de (school)jeugd bewuster moeten maken van de feiten. Dit willen wij landelijk zo breed mogelijk oppakken en hebben hierbij uw steun nodig. Draagt u gebruikers van assistentiehonden een warm hart toe? Help mee!