We geven deze week een aantal voorbeelden aan de hand van verschillende soorten assistentiehonden, vormen van afleiding en wat er kan gebeuren als ze worden afgeleid. Vandaag de blindengeleidehond.

Blindengeleidehonden zijn als het ware de ogen van hun gebruiker. Ze zijn getraind om blinden of slechtzienden op een veilige, adequate en ontspannen manier door het verkeer te geleiden. De hond omzeilt obstakels, in de breedte en in de hoogte, die op stoepen of langs de weg staan, stopt aan een stoeprand, zebrapad of trap. Als de assistentiehond zich omdraait om naar een persoon te kijken die hem net op straat heeft geroepen of beter gezegd heeft afgeleid, kan het zomaar zijn dat de hond een uithangbord niet heeft gezien en de gebruiker er met zijn/haar hoofd tegen aan klapt, met alle gevolgen van dien.

Hoewel veel mensen weten dat het niet de bedoeling is om assistentiehonden te aaien als ze aan het werk zijn, begrijpen maar weinigen de redenering achter deze regel. Nog minder mensen beseffen dat je op geen enkele manier een assistentiehond mag afleiden.

Wat betekent niet afleiden precies?

  • Niet aaien;
  • Niet tegen de assistentiehond praten;
  • Niet de naam van de assistentiehond roepen;
  • Niet je huishond contact laten maken;
  • Geen oogcontact maken;
  • Geen geluid maken of iets lekkers geven om de aandacht van de hond te trekken;
  • Blijf op gepaste afstand.

De vraag die veel mensen hebben is…. WAAROM mag ik niet afleiden?

Het antwoord is simpel. Buiten het feit dat het vervelend is om iedere paar tellen stil te moeten staan omdat iemand aandacht vraagt van de hond kan het, en dat is veel belangrijker, gevaarlijke situaties opleveren. Een assistentiehond is er om zijn gebruiker veilig te houden. Als de assistentiehond afgeleid is, let hij niet op zijn werk en kan zijn gebruiker gewond of ziek raken omdat hij een obstakel of signaal mist. Als jij een assistentiehond afleidt en daardoor de assistentiehondgebruiker op dat moment iets overkomt is het kortweg gezegd jouw schuld. Wil je dat op je geweten hebben?