Heb je de weersvoorspellingen voor de komende dagen gehoord? Hoge temperaturen worden verwacht en daarom delen we het hitteplan voor assistentiehonden weer. De gezondheid en het welzijn van de assistentiehond staat bij ons, Stichting Gebruikers Assistentiehonden, voorop.

Assistentiehonden zijn er om je te helpen in het dagelijks leven en soms is het onvermijdelijk dat je assistentiehond moet werken in de hitte. Houd goed in de gaten dat je assistentiehond niet oververhit raakt. Honden koelen zichzelf af door te transpireren via de voetzooltjes en door te hijgen, zodat vocht verdampt op hun tong. Kortsnuitige en oudere honden hebben hier extra moeite mee. Het is daarom belangrijk om je assistentiehond te beschermen als de temperatuur stijgt, want een oververhitte hond is het laatste dat je wilt!

Stel jezelf iedere keer de volgende vragen, voordat je met je assistentiehond tijdens de hitte naar buiten gaat:

  • Kan het echt niet anders?
  • Is het echt dringend om je assistentiehond op het heetst van de dag naar buiten te laten gaan?
  • Kun je je afspraak verzetten naar een andere (koelere) dag of het tijdstip vervroegen/verlaten?
  • Kun je in de vroege ochtend of late avond naar buiten gaan?

Hoe ga je om met je assistentiehond tijdens hogere temperaturen? Je zult wat extra maatregelen moeten treffen en wat meer spullen mee moeten nemen.

  • Probeer het heetst van de dag buiten te vermijden;
  • Houd je activiteit met je assistentiehond zo kort mogelijk;
  • Loop zoveel mogelijk in de schaduw;
  • Laat je assistentiehond op het gras lopen als daar de mogelijkheid voor is, dit is een stuk koeler dan de straat, stoep, het asfalt of zand;
  • Laat je assistentiehond eventueel (zo kort mogelijk, want de hond transpireert, zoals gezegd, door de voetzooltjes) schoentjes dragen om de hitte van de ondergrond te verminderen;
  • Loop langzamer en neem korte pauzes tussendoor;
  • Neem vers water (en een bak) mee en bied dit regelmatig aan;
  • Koel de hond regelmatig door de voetzooltjes, oksels en liezen nat te maken met een natte doek, laat de assistentiehond op een natte doek of coolmat staan of liggen.

Aanvullende informatie en adviezen

Neem je je assistentiehond mee naar bijvoorbeeld het strand, zwembad of horeca, maar ook naar alle andere plaatsen waar je naartoe gaat? Zorg dan dat je assistentiehond een koele en schaduwrijke plaats heeft, een bak vers water heeft en desnoods op een coolmat of natte doek kan liggen.

Let op het gewicht van je assistentiehond. Een hond met overgewicht heeft meer moeite om zich te koelen, zal zich meer moeten inspannen en zal sneller benauwd zijn.

De vacht van je assistentiehond dient als isolatielaag welke de huid beschermt tegen de zon. Borstel je hond regelmatig, losse haren zorgen ervoor dat ze de ventilatie via de vacht moeilijker maken. Zorg ervoor dat de vacht niet te kort is waardoor de huid van je assistentiehond kan verbranden.

Zorg er te allen tijde voor dat de rug, de bovenvacht, droog blijft bij warm weer. Een natte vacht sluit af en dan krijgt je assistentiehond het alleen maar warmer.

Als je assistentiehond niet stil wil staan bij, bijvoorbeeld, een stoplicht, is dit een teken dat de ondergrond te warm is om stil te staan. Voel met je hand hoe warm de ondergrond is. Als je je hand er maar een seconde of 5 op kunt houden is het te heet voor je assistentiehond om erover te lopen. Zorg dat je hond in beweging blijft tot je verder kunt, of kies een andere route.

Een hondenijsje waaraan je assistentiehond kan likken is ook een manier om te koelen. Echter, geef nooit een ijsje direct uit de vriezer, zijn tong zou er aan vast kunnen blijven zitten. Geef ook nooit te veel ijs of koud water in één keer, je hond kan dan diarree of maagproblemen krijgen.

Tekenen van oververhitting bij je assistentiehond zijn:

  • langdurig hard hijgen, kwijlen en eventueel braken;
  • moeite met ademhalen;
  • rusteloosheid
  • op epilepsie gelijkende aanvallen
  • traag bewegen, lijkt uitgeput
  • de binnenkant van de oren en lippen voelen duidelijk te warm aan

Als je dit bemerkt, schakel dan direct hulp in en breng je assistentiehond naar een koelere plaats in de  schaduw. Maak buik, liezen en oksels nat en bied je hond water aan. Volg verder de aanwijzingen van de hulpverlening op.

Fietsen met je assistentiehond wordt afgeraden met temperaturen boven de 20 graden celsius. Voor de rolstoelers onder ons: houd ook hier rekening mee! Rijd wat langzamer als je een elektrische rolstoel hebt en je assistentiehond meeneemt.

Wat je ook doet, laat onder geen enkele voorwaarde je assistentiehond in de auto achter, NOOIT! Ook niet 1 enkele minuut. Een auto verandert met warm weer in een oven, ook al zijn de ramen een stukje open, ook al heeft de airco zojuist aan gestaan.

Wees een wijze assistentiehondenbaas!