We geven deze week een aantal voorbeelden aan de hand van verschillende soorten assistentiehonden, vormen van afleiding en wat er kan gebeuren als ze worden afgeleid. Vandaag de ADL-assistentiehond.

ADL-assistentiehonden werken vooral met mensen die rolstoelgebonden zijn. ADL staat voor Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen. Ze helpen bijvoorbeeld bij het oppakken van gevallen voorwerpen, ze openen en sluiten deuren, pakken boodschappen uit het schap in de winkel en kan  een portemonnee aangeven bij de kassa. Buitenshuis zit de riem van deze assistentiehonden aan de rolstoel vast. Ze lopen dan naast de rolstoel.

Ook al ligt de aandacht van een assistentiehond op de gebruiker, het blijft een hond. Als iemand een koekje of iets lekker voor de snuit of in het zicht van de assistentiehond zwaait om aandacht te trekken, kan deze naar voren springen en kan hij/zij er voor zorgen dat de stoel omdraait of de gebruiker uit de stoel valt, met alle gevolgen van dien.

Hoewel veel mensen weten dat het niet de bedoeling is om assistentiehonden te aaien als ze aan het werk zijn, begrijpen maar weinigen de redenering achter deze regel. Nog minder mensen beseffen dat je op geen enkele manier een assistentiehond mag afleiden.

Wat betekent niet afleiden precies?

  • Niet aaien;
  • Niet tegen de assistentiehond praten;
  • Niet de naam van de assistentiehond roepen;
  • Niet je huishond contact laten maken;
  • Geen oogcontact maken;
  • Geen geluid maken of iets lekkers geven om de aandacht van de hond te trekken;
  • Blijf op gepaste afstand.

De vraag die veel mensen hebben is…. WAAROM mag ik niet afleiden?

Het antwoord is simpel. Buiten het feit dat het vervelend is om iedere paar tellen stil te moeten staan omdat iemand aandacht vraagt van de hond, kan het, en dat is veel belangrijker, gevaarlijke situaties opleveren. Een assistentiehond is er om zijn gebruiker veilig te houden. Als de assistentiehond afgeleid is, let hij niet op zijn gebruiker en kan deze gewond of ziek raken omdat hij een obstakel, commando of signaal mist. Als jij een assistentiehond afleidt en daardoor de assistentiehondgebruiker op dat moment iets overkomt is het kortweg gezegd jouw schuld. Wil je dat op je geweten hebben?

Conclusie: Ook al hebben assistentiehonden een hoog aaibaarheidsgehalte; negeer de assistentiehond, houd afstand.