Op deze pagina vind je geaccrediteerde en gespecialiseerde hondenscholen in Nederland die assistentiehonden trainen en afleveren of aan teamtraining doen. Bij iedere introductie van de hondenschool staat de link naar de website van de betreffende school, zodat je daar informatie kan opdoen.

 


bmlogo15-1

BultersMekke is een landelijk organisatie die gespecialiseerd is in het coachen en begeleiden van mensen met een beperking, zodat zij zelf in staat zijn de eigen assistentiehond op te leiden. We zijn gespecialiseerd in assistentiehonden voor mensen met een motorische beperking, een visuele beperking, assistentiehond voor mensen met een psychiatrische aandoening, signaalhonden, hypohonden en seizurehonden.

Voor meer informatie bezoekt u de website BultersMekke Assistancedogs


Logo DCN Geleidehonden

DCN Geleidehonden specialiseert zich in de opleiding van blindengeleidehonden en zal geen andere assistentiehonden opleiden. In de toekomst hoopt DCN Geleidehonden zich wel te kunnen richten op het trainen van geleidehonden voor rolstoel gebonden cliënten met een visuele beperking.

DCN Geleidehonden wil zich onderscheiden door niet alleen kwalitatief hoogwaardige blindengeleidehonden op te leiden maar vooral door een persoonlijke, cliëntgerichte en co-actieve werkwijze. Hierbij staat de relatie tussen hond, cliënt en instructeur centraal en is daarom altijd maatwerk zodat het beste in de cliënt en de geleidehond naar boven worden gehaald.

DCN Geleidehonden heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en werkt volgens de richtlijnen van de IGDF. Op dit moment heeft DCN Geleidehonden de Applicant Status bij de IGDF aangevraagd en zal de komende jaren hard werken om het Full Membership van de IGDF te verkrijgen.

Voor meer informatie bezoekt u de website van DCN Geleidehonden


Logo Gaus geleidehonden

Gaus Geleide- en Hulphondenschool is een middelgrote school en levert tussen de 20 en 25 geleidehonden per jaar af. Ook leveren wij hulphonden voor mensen met een lichamelijke functiebeperking en combinatiehonden voor mensen met een visuele en lichamelijke functiebeperking.

Wij zijn sterk service gericht en bewaken de kwaliteit van ons werk voortdurend. Wij zijn pas tevreden als onze klanten dat ook zijn, onze klanten kunnen dus rekenen op onze voortdurende inzet.

Wij trainen onze honden op een positieve manier. Deze beloningsgerichte methode zorgt voor zo min mogelijk stress en onze honden vinden het leuk om te leren en voor mensen te werken. ‘Onze’ honden hebben dan ook echt plezier in hun werk en vervullen hun taak kwispelstaartend.

Gaus Geleide & Hulphondenschool


logo_herman_jansen-page1

Geleidehondenschool Herman Jansen bestaat sinds mei 1995 en is per april 2004 erkend door de IGDF, International Guide Dog Federation. Ook hebben wij contracten met alle zorgverzekeraars.

We zijn gevestigd aan de prieelvogelweg 15 te Almere. We zijn een familiebedrijf die daarnaast nog extra mensen in dienst hebben die al heel lang bij ons werken.

We leiden geleidehonden op voor blinden en slechtziende en hebben inmiddels ook al een aantal honden aan de rolstoel getraind als geleidehond.

Wij hebben ons eigen fokprogramma ontwikkeld met de goldendoodle/labradoodle en shepadoodle, dit tot onze en vooral tevredenheid van onze cliënten. Daarnaast trainen wij ook de labrador en golden retriever.

Wat voor ons voorop staat is kwaliteit, maar vooral goed contact met onze clienten, dit is zeer belangrijk om een team goed te laten werken.

Voor informatie kunt u bellen naar 036 538 4560 of kijk op onze website http://www.geleidehondentrainer.nl/


Hulphond Nederland reikt mensen met een fysieke beperking of geestelijke zorgvraag de helpende hand: de inzet van hulphonden voorkomt namelijk isolement en biedt nieuw perspectief. De stichting heeft ruim dertig jaar ervaring in het opleiden van hulphonden als steun en toeverlaat voor mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ook jongeren met gedrags- of psychische problemen, ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD of autisme en (licht) verstandelijke beperkingen blijken gebaat bij de inzet van hulphonden. De hulphonden worden met respect voor het welzijn van de hond zo breed mogelijk opgeleid door deskundige trainers. Zij zijn in staat de hulphond tot wel zeventig verschillende vaardigheden aan te leren.

Informatie staat op de volgende website: Stichting Hulphond Nederland


Logo HVA tbv Gebruikers Assistentie Honden

Hulphonden voor Autisme is een landelijke organisatie voor o.a. de teamtraining van hulphonden voor kinderen én volwassenen met psychiatrische aandoeningen.

Begonnen voor voornamelijk mensen met een autisme spectrum stoornis is Hulphonden voor Autisme inmiddels uitgegroeid tot ondersteuner voor o.a. ASS, aan autisme verwante stoornissen, niet-aangeboren hersenletsel, persoonlijkheidsstoornissen en PTSS.

Er wordt gewerkt middels teamtraining, wat inhoudt dat cliënten ondersteund worden in het zelf opvoeden en trainen van hun hulphond. Dit kan zowel met de eigen hond als met een hond die daarvoor zorgvuldig gematcht wordt.

Voor meer informatie bezoekt u de website Hulphonden voor autisme


Bij Stichting Kibō Medical Detection Dogs traint de cliënt onder professionele begeleiding zijn eigen hond tot assistentiehond die met zijn neus werkt. Zo leert de hond om te reageren op bepaalde lichaamsgeuren en te waarschuwen als er problemen in aantocht zijn. Het geweldige van een medische detectie hulphond is, dat de waarschuwing meestal eerder komt dan de waarschuwing van de  meest geavanceerde apparatuur.

Dit leertraject van cliënt en hond duurt ongeveer een jaar en daarna volgen de jaarlijkse certificeringen. Zo trainen wij hulphonden voor mensen met zeer moeilijk instelbare bloedsuikerspiegels (diabetes mellitus), voor mensen met een te laag cortisol gehalte (ziekte van Addison en bijnierinsufficiëntie) en voor mensen die last hebben van angststoornissen (Posttraumatische stressstoornis en autisme spectrum stoornis).

Wij zijn de specialist in medische geurdetectie en onze hulphonden teams leren spelenderwijs een serieuze taak. Wij houden hoge kwaliteitscontrole door het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en controleren de nauwkeurigheid van de werkende hulphonden teams door middel van een applicatie.

In deze tijd waarin we vertrouwen op medische techniek, wint een hondenneus het veelal van medische apparatuur.

Wij geven graag advies, neem gerust een kijkje op onze website Kibō Medical Detection Dogs of stuur direct een email naar het secretariaat@kibomdd.nl


 

Het is onze missie zoveel mogelijk mensen met een beperking een fijner leven te geven met een speciaal opgeleide hond. Een geleidehond vergroot de bewegingsvrijheid en zelfstandigheid.

Sinds onze oprichting in 1935 hebben wij duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Door al deze ervaring hebben wij een schat aan kennis op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zetten we tegenwoordig ook in voor mensen met andere beperkingen: bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, personen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of kinderen met autisme. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden.

Ga voor meer informatie naar www.geleidehond.nl


logo stichting assistentiehond

Gespecialiseerd in het opleiden van hulphonden

Iedereen weet wat een blindengeleidehond doet, maar over de assistentiehond is minder bekend. Terwijl zo’n hond enorm veel kan betekenen voor mensen met een lichamelijke beperking. Er heerst veel verwarring over de juiste termen voor de diverse assistentiehonden die er zijn. Ten onrechte worden alle honden hulphonden genoemd. Assistentiehond is de overkoepelende term voor allerlei soorten honden.

De Stichting Assistentiehond Nederland is gespecialiseerd in de opleiding van hulphonden en is momenteel bezig met een proef met honden voor autistische kinderen.

Voor meer informatie over Stichting Assistentiehond Nederland kunt u naar de website: www.assistentiehond.nl