2 – 8 Augustus 2020, Internationale Week Van De Assistentiehond 

De Internationale week van de assistentiehond is van 2 t/m 8 augustus 2020. Deze week is niet alleen om de assistentiehond te eren, maar heeft ook als doel het bewustzijn van de samenleving te vergroten. Dit jaar hebben we het thema: Houd Afstand van Assistentiehonden!

In de week van de assistentiehond eren we alle toegewijde, hardwerkende assistentiehonden die hun menselijke partner helpen hun beperkingen in verband met handicap of chronische ziekte te verminderen en daardoor hun vrijheid vergroten. Een assistentiehond wordt ingezet voor één persoon en woont bij deze persoon in huis. ‘Assistentiehonden’ is een overkoepelende term voor de volgende honden:

  • Blindengeleidehond
  • ADL-hulphond
  • Signaalhonden (voor auditief beperkten)
  • Medical alert honden (voor epilepsie en/of diabetes)
  • Psychiatrische assistentiehonden (voor PTSS of autisme)

Assistentiehonden zijn er in verschillende rassen of kruisingen en in verschillende groottes. Het is een misverstand dat alleen Labrador Retrievers, Golden Retrievers, Doodles, Koningspoedels assistentiehonden kunnen zijn.

Houd afstand van assistentiehonden!

Een assistentiehond is altijd herkenbaar aan een speciaal tuig of dekje en daarom roept een assistentiehond bewondering en vertedering op. Maar op ieder dekje of tuig staat: ‘Niet Afleiden’ of ‘Geen aandacht geven a.u.b.’.

Hoewel veel mensen weten dat het niet de bedoeling is om assistentiehonden te aaien, is het is verbazingwekkend hoe creatief  mensen dat proberen uit te leggen. ‘O, maar ik aai ook niet’, zeggen ze op het moment dat ze uitgebreid tegen de assistentiehond staan te kletsen, zich niet realiserend dat praten tegen een assistentiehond wel degelijk een vorm van aandacht is. Of: ‘ja, maar hij kwam zelf naar mij toe’. Of die keer dat iemand op kleutertoon tegen de assistentiehond begint te kletsen: ‘Ik mag jou geen aandacht geven hè? Nee, dat mag niet’. Ik weet niet hoe jij dat interpreteert, maar het is toch een vrij uitgebreide vorm van aandacht. En er zijn mensen die wel gewoon, open en bloot of stiekem, de assistentiehond aaien of iets lekkers geven.

Wat betekent niet afleiden precies?

  • Niet aaien;
  • Niet tegen de assistentiehond praten;
  • Niet de naam van de assistentiehond roepen;
  • Niet je huishond contact laten maken;
  • Geen oogcontact maken;
  • Geen geluid maken of iets lekkers geven om de aandacht van de hond te trekken;
  • Blijf op gepaste afstand.

De vraag die veel mensen hebben is…. WAAROM mag ik niet afleiden?

Het antwoord is simpel. Buiten het feit dat het vervelend is om iedere paar tellen stil te moeten staan omdat iemand aandacht vraagt van de hond kan het, en dat is veel belangrijker, gevaarlijke situaties opleveren. Een assistentiehond is er om zijn gebruiker veilig te houden. Als de assistentiehond afgeleid is, let hij niet op zijn werk en kan zijn gebruiker gewond of ziek raken omdat hij een obstakel of signaal mist. Als jij een assistentiehond afleidt en daardoor de assistentiehondgebruiker op dat moment iets overkomt is het kortweg gezegd jouw schuld. Wil je dat op je geweten hebben?

Nee, een werkende assistentiehond is niet zielig. Iedere assistentiehond wordt uitgebreid getest of hij het werk leuk vindt, voordat hij opgeleid wordt. Iedere assistentiehond heeft meer vrije tijd dan de tijd dat hij aan het werk is en het belangrijkste: iedere assistentiehond krijgt heeeeeel veeeel aandacht en knuffels van zijn baasje.

In de week van de assistentiehond zullen we aan de hand van verschillende soorten assistentiehonden diverse voorbeelden geven wat afleiding kan betekenen voor een assistentiehondenteam.

Waar kan ik meer informatie krijgen over assistentiehonden? Op de website van Stichting Gebruikers Assistentiehonden kun je meer en andere informatie vinden over diverse onderwerpen. www.stichtingga.nl