4 oktober 2021: Het is natuurlijk dierendag, maar ook de start van de Week van de Toegankelijkheid

Omdat de Coronaregels voor het grootste deel opgeheven zijn, kunnen we er weer meer op uit. In de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht gevraagd voor toegankelijke winkels, horeca, theaters, natuurgebieden, sportaccommodaties, evenementen…. kortom: alles waar je naartoe zou kunnen gaan waar je zonder beperking ook kan gaan.

Om het even op assistentiehondenteams (een persoon met zijn of haar assistentiehond) te betrekken: er is werk aan de winkel want maar liefst 93 procent van de assistentiehondenteams heeft eens of meerdere keren meegemaakt niet welkom te zijn op een plek waar zij naartoe willen.

Moet iedereen een assistentiehond toelaten?

Iedereen die goederen en/of diensten verleent is verplicht een assistentiehond toe te laten. Dus alle winkels, horecagelegenheden, campings, hotels, sportscholen, tandartsen, huisartsen, apothekers, ziekenhuizen, bibliotheken, theaters, bioscopen, openbaar vervoer, taxi’s,…. enzovoort.

Hotels en restaurants die een beroep doen op hygiëneregels doen dat tevergeefs. De huidige Hygiënecode biedt duidelijkheid: assistentiehonden dienen wel te worden toegelaten tot restaurants, ook die met een open keuken en buffetrestaurants. De assistentiehonden mogen niet los rondlopen. Voor alle andere gelegenheden, inclusief taxi’s geldt ook dat een excuus als allergie of angst voor honden geen reden meer kan zijn om een persoon met assistentiehond te weigeren.

Een assistentiehond moet wél altijd herkenbaar zijn als assistentiehond. 

Een assistentiehond heeft altijd een tuig, dekje of harnas waarop meestal de organisatie vermeld staat waar de assistentiehond is opgeleid, of een pasje van de organisatie waarmee aangetoond kan worden dat de hond een assistentiehond is. 

Natuurlijk heeft de assistentiehond een gedegen opleiding gehad en mag je van een goed opgeleide assistentiehond verwachten dat hij de producten in de schappen van bijvoorbeeld de supermarkt, slagerij, bakker of groenteboer niet onnodig aanraakt of besnuffelt. Ook zal de assistentiehond echt niet zijn behoefte doen of onnodig blaffen in een openbare of publieke gelegenheid.

Terugkomend op het thema van de Week van de Toegankelijkheid: hoe kun je toegankelijk zijn voor assistentiehondenteams? Heel simpel, laat het assistentiehondenteam toe waar een persoon zonder assistentiehond, handicap of chronische aandoening ook welkom is en dat is bijna overal!

 

This Post Has One Comment

  1. Jos Bours

    Hoe kan men je nog weigeren?
    Gewoon doorrollen als men je erop aan spreekt dat je assistentiehond niet mee mag.
    Knappe jongen die mij tegenhoudt.
    We moeten niet te braaf blijven en ons hoofd laten hangen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *