O, wat hebben veel mensen hier naar uitgekeken: Zomer!!

De vooruitzichten voor de komende week zijn: Zonnig weer met temperaturen die oplopen naar tropische waarden. Aan het einde van de week een kleine kans op een onweersbui. De temperaturen variëren van 23 graden aan het begin van de week tot zelfs 35 graden in het weekend.

Aan dit zomerse/tropische weer kleven ook wat nadelen. Warm weer is gevaarlijk voor honden. Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen. Met de komende temperaturen loert zelfs in de meest alledaagse dingen het gevaar tot oververhitting.

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

  • Zorg voor schaduw en water en voorkom inspanning
  • Zorg voor een plek met veel schaduw.
  •  Laat de hond niet alleen achter in een auto, tent, caravan, bench of schuurtje met plat dak. Deze afgesloten ruimtes veranderen al gauw in een oven!
  •  Water moet altijd beschikbaar zijn.
  •  Ga niet uitgebreid fietsen of wandelen met je hond als het warmer is dan 20°C. Laat de hond bij warm weer aan het begin en aan het einde van de dag goed uit, dan kun je ’s middags voldoen met een klein blokje om.

Praktische tips

  •  Laat je hond zwemmen in schoon zwemwater.
  •  Overweeg een koeltemat of koeltehalsband.
  •  Borstel je hond dagelijks, hiermee haal je losse haren weg, wat goed is voor de verkoeling.

Verbrande pootjes door heet asfalt

Wij dragen schoenen en zijn ons er niet altijd van bewust hoe heet de ondergrond is waarop we lopen. Asfalt kan heel heet worden in de brandende zon, honden kunnen zelfs hun pootjes verbranden! Maar ook klinkers worden kokend heet!

Druk je hand eens 7 seconden tegen het hete asfalt aan om te voelen of het te heet is. Je merkt snel genoeg of het prettig is om op te lopen.

Nog een laatste tip:

!!!!! LAAT JE HOND NOOIT ACHTER IN DE AUTO !!!!! ook niet met een raam open!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *