Waarom is er in de wetgeving opgenomen dat assistentiehonden overal toegelaten dienen te worden? Je zou denken: “omdat het dan wettelijk geregeld is dat de toegang je niet ontzegd kan worden”. Klinkt logisch, werkt helaas niet.

De naam van restaurant Merhaba in Eindhoven doet vermoeden dat iedereen enorm welkom is. De recensies zijn lovend, dus daar wilde een dame met assistentiehond dan ook graag iets eten. Helaas…., niet welkom. Ze krijgt geen eten, niet hier in ieder geval. Het restaurant heeft een eigen beleving van gastvrijheid!

Politie Eindhoven is gebeld, maar was de dienstdoende medewerker niet op de hoogte van de wetgeving, die toch al sinds 2016 geldt? Uiteindelijk heeft de politie een belletje gepleegd naar het restaurant, zonder verder resultaat. De dame met assistentiehond (en daarmee ook de mensen die daarbij zijn), zijn en blijven niet welkom. Let wel: er is in Nederland geen handhaving op – en geen sanctie voor het niet toelaten van personen met een assistentiehond. Prioriteit heeft het dus al helemaal niet.

Er zou melding gedaan kunnen worden bij het College voor de rechten van de mens. Er volgt dan een hoorzitting waar beide partijen toe worden gedaagd en er wordt een uitspraak gedaan. Echter, hoe gaat dat in zijn werk met een persoon die niet in Nederland woonachtig is? Want dat is ook nog het geval, de geweigerde dame is geen Nederlandse en niet woonachtig in Nederland (en is overigens zeer verbaasd dat in een land waar wel wetgeving is voor het moeten toelaten van assistentiehonden er geen verdere actie ondernomen kan worden of aangifte gedaan kan worden en geen sancties zijn)

Conclusie: de personen hebben nog steeds trek, komen het in eerste instantie gewenste restaurant niet in omdat de eigenaar zich niet aan wet- en regelgeving houdt, om welke reden dan ook én hij komt ermee weg.

Meedoen in de maatschappij met een beperking is dus blijkbaar wél een gunst, niet vanuit de beperkte, maar vanuit de samenleving wel te verstaan!

#assistentiehondennietwelkom #assistentiehonden #toegankelijk #ontoegankelijk #NietWelkom #handicap #beperking#Eindhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *