6 – 12 Augustus 2023, Internationale Week Van De Assistentiehond

De Internationale week van de Assistentiehond is begonnen! Een week om de diversiteit van de assistentiehond en hun onmisbare plaats in het leven van hun gebruikers te promoten, bewustzijn te creëren en het bestaan van de assistentiehond te vieren.
De Internationale week van de assistentiehond is dit jaar van 6 t/m 12 augustus. Dit jaar heeft Stichting GA! het thema ‘Het welzijn van assistentiehonden’.

Maar we beginnen met ‘wat is een assistentiehond en hoe ga je daarmee om als niet assistentiehondgebruiker’.

Een assistentiehond wordt ingezet voor één persoon en woont bij deze persoon in huis om te helpen hun beperkingen, in verband met handicap of chronische ziekte, te verminderen en daardoor hun vrijheid te vergroten. ‘Assistentiehond’ is een overkoepelende term voor de volgende honden:
– Blindengeleidehond
– ADL-hulphond
– Signaalhonden (voor auditief beperkten)
– Medical alert honden (voor epilepsie en/of diabetes)
– Assistentiehonden voor mensen met een psychische aandoening (bijvoorbeeld PTSS of autisme)

Assistentiehonden zijn er in verschillende rassen of kruisingen en in verschillende groottes. Het is een misverstand dat alleen Labrador Retrievers of Golden Retrievers, assistentiehonden kunnen zijn.

Houd afstand van assistentiehonden!
Een assistentiehond is altijd herkenbaar aan een speciaal tuig of dekje en daarom roept een assistentiehond bewondering en vertedering op. Maar op de meeste dekjes of tuigjes staat: ‘Niet Afleiden’ of ‘Geen aandacht geven a.u.b.’.

Hoewel veel mensen weten dat het niet de bedoeling is om assistentiehonden te aaien, is het is verbazingwekkend hoe creatief mensen dat proberen uit te leggen. ‘O, maar ik aai ook niet’, zeggen ze op het moment dat ze uitgebreid tegen de assistentiehond staan te kletsen, zich niet realiserend dat praten tegen een assistentiehond wel degelijk een vorm van aandacht is. Of: ‘ja, maar hij kwam zelf naar mij toe’. Of die keer dat iemand op kleutertoon tegen de assistentiehond begint te kletsen: ‘Ik mag jou geen aandacht geven hè? Nee, dat mag niet’. Ik weet niet hoe jij dat interpreteert, maar het is toch een vrij uitgebreide vorm van aandacht.Wat betekent niet afleiden precies?
– Niet aaien;
– Niet tegen de assistentiehond praten;
– Niet de naam van de assistentiehond roepen;
– Niet je huishond contact laten maken;
– Geen oogcontact maken;
– Geen geluid maken of iets lekkers geven om de aandacht van de hond te trekken;
– Blijf op gepaste afstand.

De vraag die veel mensen hebben is…. WAAROM mag ik niet afleiden?
Het antwoord is simpel. Buiten het feit dat het vervelend is om iedere paar tellen stil te moeten staan omdat iemand aandacht vraagt van de hond kan het, en dat is veel belangrijker, gevaarlijke situaties opleveren. Een assistentiehond is er om zijn gebruiker veilig te houden. Als de assistentiehond afgeleid is, let hij niet op zijn werk en kan zijn gebruiker gewond of ziek raken omdat hij een obstakel of signaal mist. Als jij een assistentiehond afleidt en daardoor de assistentiehondgebruiker op dat moment iets overkomt is het kortweg gezegd jouw schuld. Wil je dat op je geweten hebben?

Wat doe je als je een assistentiehondenteam tegenkomt? Je negeert ze volledig, zoals je dat bij alle andere voorbijgangers of winkelend publiek ook doet. Wanneer je iemand in een rolstoel tegenkomt ga je de rolstoel ook niet aaien of bewonderen dat het een prachtig hulpmiddel is. Doe dus net alsof de assistentiehond er niet is. Communiceer met de gebruiker zoals je dat met alle andere personen doet.

Waar kan ik meer informatie krijgen over assistentiehonden? Op de website van Stichting Gebruikers Assistentiehonden kun je meer en andere informatie vinden over diverse onderwerpen. www.stichtingga.nl

Op de foto staat een blindengeleidehond die aan het werk is. Daarnaast staat een persoon die probeert de geleidehond af te leiden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *