Oud en nieuw; Wees een wijze baas!

We gaan vandaag oud en nieuw vieren en er zijn gelukkig assistentiehonden die minder moeite hebben met vuurwerk, maar heel veel hebben dat wel. En is het de hond niet, dan kan het baasje er net zo goed bang van zijn. Als hondenbaas ben je verantwoordelijk voor je assistentiehond en één van je taken is om hem zo goed mogelijk door de periode van vuurwerk heen te loodsen. Maar hoe doe je dat?

Het advies voor alle hondenbazen is:

✅ Laat je hond vandaag niet loslopen. Controleer de lijn, de gespen en de musketonhaken of ze nog stevig zijn. Is je hond bang, gebruik dan eventueel een tuig in combinatie met een halsband Neem geen enkel risico, als je hond schrikt en wegloopt, is het leed niet te overzien!

✅ Als je in de mogelijkheid bent, ga dan naar een afgelegen, vuurwerkvrije plek om te wandelen.

✅ Laat je hond anders kort uit. Een lange wandeling vol knallen en stress is geen goed plan.

✅ Zorg ervoor dat jij én je hond gezien worden. Doe een verlichte halsband om bij de hond, klik lampjes aan zijn tuig of halsband. Vergeet niet om zelf ook een lichtband om je arm te doen.

✅ Na 10 uur in de avond laat je je hond niet meer uit en blijft hij binnen.

✅ Het laatste rondje tot 10 uur in de avond laat je je hond functioneel plassen en poepen, dus niet wandelen.

✅ Ook rondom de jaarwisseling blijft de hond binnen, ook bij het begroeten van de buren voor de beste wensen.

✅ Honden gaan pas naar buiten in het nieuwe jaar, ruim na 12 uur, als het meeste vuurwerk afgestoken is.

Wees je ervan bewust dat 1 knal 💥 op de verkeerde plek en/of het verkeerde moment ervoor kan zorgen dat je assistentiehond direct afgekeurd kan worden, of erger….

❗️ Zeker nu er harde wind opgegeven wordt, moet je (ook overdag) goed uitkijken voor verdwaald en verwaaid vuurwerk. Het is onvoorspelbaar en levensgevaarlijk voor mens en dier! ❗️
Let op de deuren, houd ze dicht. Een bange hond kan vluchten en dat is het laatste dat je wilt op dit moment!

Steun je hond! Als baas laat je je hond niet alleen! Ook als je hond niet bang is, is de jaarwisseling een stressvolle ervaring. Als je hond wel bang is, geef hem dan de mogelijkheid om bij je te zijn. Inmiddels weten we dat een hond met hevige stress niet in staat is om te leren. Hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn. Geef je een gestrest dier echter steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag terwijl het gelukshormoon toeneemt. Zijn welzijn wordt hiermee dus verhoogd.


Heb je toch een feestje buiten de deur en je hond kan niet mee? Zorg dan voor bekende oppas of regel een vertrouwd logeeradres waar je hond al eerder is geweest.
Zorg goed voor je hond en zorg goed voor jezelf. We wensen jullie een ongelooflijke fijne jaarwisseling en een supermooi 2023 en dan hopen we jullie weer in goede gezondheid te ontmoeten, waar we elkaar ook tegen zullen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *