27-04-2022

Iedere laatste woensdag van april is het de Internationale Dag van de Geleidehond, de dag dat de blindengeleidehond in het zonnetje wordt gezet, omdat ze onmisbaar zijn voor veel mensen met een visuele handicap.

Sidney Tetelepta is oprichter en voorzitter van Stichting Gebruikers Assistentiehonden en visueel gehandicapt. Hij heeft, na blindengeleidehond Bas, nu blindengeleidehond Pablo.

Sidney: “Pablo geeft mij heel veel vrijheid en onafhankelijkheid. Hij leidt mij om obstakels zoals reclameborden, laag hangende takken, fietsen of vuilcontainers, geeft stoeprandjes aan, een trap, een lege stoel in een wachtruimte of openbaar vervoer. Hij weet beter wat links en rechts is dan ik. Pablo is, kort gezegd, mijn ogen. Zonder Pablo kan ik mij buiten niet vrij bewegen en verplaatsen, hij werkt hard om te voorkomen dat ik ergens tegenaan loop. Met Pablo voel ik mij veilig om op straat en door het verkeer te verplaatsen. Hij geeft aan waar een zebrapad is of een zijstraat. Maar een blindengeleidehond is géén navigatiesysteem, ik moet weten waar we naartoe gaan en hoe die route is.

Pablo is een Golden Retriever en kan een enorme charmeur zijn. Mensen vinden hem al snel mooi en knap en willen hem graag aaien of op een andere manier afleiden van zijn werk, zonder te weten of erbij na te denken dat dat een gevaarlijke situatie kan opleveren, bijvoorbeeld doordat hij dan een obstakel over het hoofd ziet waar ik over kan vallen met alle gevolgen van dien. 

Het is een misverstand dat een blindengeleidehond altijd aan het werk is en geen ‘hond’ kan of mag zijn. Pablo rent dagelijks los rond op een groot grasveld, speelt met andere honden, kroelt alsof zijn leven ervan afhangt en een frisse duik op warme dagen is echt aan hem besteed. Zolang hij met plezier in zijn blindengeleidetuig duikt mag hij van mij zijn werk doen, maar er komt een dag, rond zijn achtste of negende verjaardag, dat hij met pensioen gaat en alleen nog maar huishond mag zijn. Mijn huishond.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *