Het gevaar van vuurwerk bij assistentiehonden

December is voor veel mensen de feestmaand bij uitstek met aan het einde van de maand een knaller van een jaarwisseling! Met veel vuurwerk wordt het nieuwe jaar ingeluid. Siervuurwerk, maar hoofdzakelijk knalvuurwerk. Stichting Gebruikers Assistentiehonden vraagt aandacht voor de effecten van het afsteken van vuurwerk bij assistentiehonden.

Mensen met een assistentiehond zijn een extra kwetsbare groep als het om vuurwerk gaat. Vuurwerkknallen geven stress en zijn vaak een groot probleem voor assistentiehonden en hun bazen. Het komt zelfs voor dat er met opzet vuurwerk naar een assistentiehond gegooid wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de assistentiehond gewond raakt, maar ook dat hond en baas een blijvend trauma oplopen.

Een getraumatiseerde hond kan zijn werk niet meer uitvoeren. Het kan ertoe leiden dat de baas afstand moet doen van zijn assistentiehond. Dit heeft niet alleen een emotionele impact, maar het heeft ook sociale gevolgen en niet te vergeten een financieel kostenplaatje. Bovendien ben je je hulp (assistentie) kwijt, de mobiliteit, vrijheid en zelfstandigheid.

Wacht even met vuurwerk afsteken totdat dit team wat verder weg is. Laat december ook voor assistentiehonden en hun baasjes een feestmaand zijn!

Door deze bewustwordingscampagne proberen wij leed en verdriet bij de gebruiker en assistentiehond te voorkomen.