Wintertijd is ingegaan en het “vuurwerkfeest” gaat weer beginnen. Het is dus weer tijd voor de vuurwerkcampagne van Stichting Gebruikers Assistentiehonden. Na twee succesvolle jaren willen we het dit jaar nog groter aanpakken door samen te werken met partijen die hetzelfde nastreven als wijzelf: er mag, zoals voorgaande jaren wél gebeurde, geen assistentiehond meer afgekeurd worden, gewond raken of bekogeld worden door vuurwerk!

Ook zorgt het afsteken van vuurwerk bij de assistentiehond en zijn gebruiker al snel voor angst en stress. Door deze bewustwordingscampagne proberen wij leed en verdriet bij de gebruiker en assistentiehond te voorkomen.

De Tweede Kamer wil geen verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Een verbod zal het probleem ook niet verhelpen omdat er veel illegaal vuurwerk het land binnen komt. Wij vragen om geen vuurwerk in het bijzijn van of naar een assistentiehond en de assistentiehondgebruiker te gooien. Wacht even totdat we veilig gepasseerd zijn!

Natuurlijk zijn wij er tegen dat vuurwerk naar welk dier dan ook gegooid wordt, dat ze bang gemaakt worden of erger…  Waarom dan toch een vuurwerkposter voor assistentiehonden? Wij willen onder de aandacht brengen dat

  • een assistentiehond een medisch hulpmiddel is,
  • de assistentiehond ook in december met de gebruiker naar buiten moet,
  • vuurwerk een trauma kan geven en daardoor de hond zijn/haar werk niet meer kan uitvoeren en  in het ergste geval afgekeurd moet worden,
  • wanneer een assistentiehond afgekeurd moet worden door vuurwerk, de gebruiker maanden tot anderhalf jaar geen hulpmiddel heeft en daardoor niet zelfstandig kan functioneren,
  • niet alle soorten assistentiehonden vergoed worden door de ziektekostenverzekeraar,
  • een afgekeurde assistentiehond een schadepost is van, financieel gezien, zo’n € 25.000,00 naast de grote emotionele schade die dit teweeg brengt.

Zoals gezegd willen we de vuurwerkcampagne nóg groter aanpakken om ons doel te bereiken, maar dat kunnen we niet alleen. De volgende bedrijven/organisaties hebben zich al aangemeld om onze vuurwerkcampagne te steunen:

  DELA goededoelenfonds (hoofdsponsor)  

  Eye4pets huisdierproducten

  Hulphonden voor Autisme

  Hulphondenschool De Click

–  Honden & Bazen Coaching Marlia Oosterhof

–  Oogvereniging Themagroep Geleidehondgebruikers

Sta jij achter onze campagne en wil je dit ook uitdragen? Bestel dan de vuurwerkposters bij Rianne via vuurwerk@stichtingga.nl en help ons met het verspreiden in je omgeving. Tips waar de poster opgehangen kan worden zijn natuurlijk de dierenwinkels, supermarkten, cafe’s, de bibliotheek, de kantine van de sportclub, fitnessclub, voetbal en vergeet de vuurwerkverkooppunten niet! Ook zij hangen hem graag op.