Het gevaar van vuurwerk bij assistentiehonden

December is voor veel mensen de feestmaand bij uitstek met aan het einde van de maand een knaller van een jaarwisseling! Met veel vuurwerk wordt het nieuwe jaar ingeluid. Siervuurwerk, maar hoofdzakelijk knalvuurwerk. Stichting Gebruikers Assistentiehonden vraagt aandacht voor de effecten van het afsteken van vuurwerk bij assistentiehonden.

Mensen met een assistentiehond zijn een extra kwetsbare groep als het om vuurwerk gaat. Vuurwerkknallen geven stress en zijn vaak een groot probleem voor assistentiehonden en hun bazen. Het komt zelfs voor dat er met opzet vuurwerk naar een assistentiehond gegooid wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de assistentiehond gewond raakt, maar ook dat hond en baas een blijvend trauma oplopen.

Een getraumatiseerde hond kan zijn werk niet meer uitvoeren. Het kan ertoe leiden dat de baas afstand moet doen van zijn assistentiehond. Dit heeft niet alleen een emotionele impact, maar het heeft ook sociale gevolgen en niet te vergeten een financieel kostenplaatje. Bovendien ben je je hulp (assistentie) kwijt, de mobiliteit, vrijheid en zelfstandigheid.

Wacht even met vuurwerk afsteken totdat dit team wat verder weg is. Laat december ook voor assistentiehonden en hun baasjes een feestmaand zijn!

 

Hieronder volgen nog enkele persoonlijke ervaringen.


*******


Graag wil ik het volgende met jullie delen.

Helaas ben ik belast met de oogziekte RP (Retinitis Pigmentosa). In mijn geval de progressiefste vorm die er is, dat inhoudt dat het voor mij zal leiden tot totale blindheid. Dit betekent voor mij dat mijn Assistentiehond Bas een hele belangrijke positie in mijn leven heeft.

Doordat mijn zicht steeds meer afneemt en ik de controle en het overzicht steeds meer verlies, leg ik al mijn vertrouwen bij Bas neer. Daardoor kan ik nu samen met Bas zelfstandig gaan en staan waar ik maar wil. Hiermee wil ik jullie schetsen waarom Bas voor mij van essentieel belang is.

Inmiddels heb ik Bas ruim 3 jaar en is hij meer voor mij dan alleen mijn ogen. Hij is een maatje van me waarvoor ik door het vuur zal gaan! Ik moet er niet aan denken dat….

Vuurwerk kan in deze leiden dat mijn Basje er een trauma van oploopt, zodanig dat hij niet meer mijn ogen kan zijn. Die gedachte creëerde bij mij angst en onzekerheid.

En die gedachte creëerde bij mij dermate veel angst dat ik de maand december niet met Bas naar buiten durfde. Ik had maar één gedachte: Doordat ik het vuurwerk niet meer kan zien, kan ik dus ook mijn maat niet meer beschermen. Inmiddels heb ik hier hulp voor gekregen van een psychologe van Bartimeus.

Ik schrijf dit omdat ik gebruikers wil laten weten dat, hoe stoer ik er ook uitzie, ik ook mij angsten heb. En aan de vuurwerk-gooiers wil ik laten weten wat het met Gebruikers van Assistentiehonden onder andere kan doen. Ik vraag hen dan ook om begrip en vraag hen ook om geen vuurwerk naar personen met assistentiehonden te gooien. Wacht even tot we voorbij zijn! Bij voorbaat dank!

Sidney Tetelepta

bas vuurwerk3


*+*+*+*


Tess heeft nog altijd een Trauma!

Na een vuurwerkknal is een hond doodsbenauwd en uren lang de weg kwijt. Zoiets mag bij assistentiehonden nooit gebeuren. Om meer incidenten te voorkomen probeer ik al 4 jaar kinderen bewust te maken welke impact dit op gebruikers van assistentiehonden heeft.

Na een ongeval op het werk zit ik, door een auto-immuunziekte, in een elektrische rolstoel. Tess is inmiddels 7 ½ jaar en is voor mij een grote steun. “Ik heb haar getraind samen met Erika. Zij is mijn coach van stichting “BultersMekke” dit is een stichting die honden opleidt in een thuissituatie. Tess helpt mij met allerlei praktische zaken. Ze opent deuren geeft spullen aan haalt de was uit de wasmachine. Ze kan echt van alles. Ik neem haar overal mee naar toe.

Aan het einde van het jaar 2011 reed ik met Tess naar de supermarkt. Daar waren tieners met vuurwerk bezig. Ze stonden op het dak ons op te wachten en gooiden vuurwerk naar mijn rolstoel. Tess en ik schrokken ons een ongeluk. Tess is door het vuurwerk geraakt en haar huid was verschroeid, ze was helemaal in de war en heeft nog altijd trauma door de harde knallen. Het is een wonder dat zij nog mijn assistentiehond kan zijn! Dit heeft voor ons nog steeds een hele impact. Van november tot januari ga ik liever niet naar buiten. Als een assistentiehond bang wordt door vuurwerk dan geleiden of helpen ze niet meer. Na een trauma kan een hond voorgoed onbruikbaar raken. In datzelfde jaar dwaalde een blinde mevrouw door Heerhugowaard met haar door vuurwerk geschrokken blindengeleidehond een uur rond, vergelijkbaar hoe Tess zich gedroeg.

De kinderen moeten gewezen worden op de gevolgen. Boos worden is niet de manier, daar leren ze niet van. Informeren is beter. De kinderen weten wel dat ze fout zitten, maar niet dat de impact van treiterijen met vuurwerk voor een hond zo groot kan zijn. Een demonstratie op scholen lijkt me een beter idee en dat doe ik inmiddels ook al weer 4 jaar.

Samen met stichting Kern8 (een organisatie van sociale professionals in Noord-Holland) heb ik scholen aangeschreven om presentaties te houden ook over dit onderwerp .Tijdens de demonstratie en voorlichting toon ik ook een film van over Tess en hoe zij is opgeleid. Ook leg ik uit wat de gevolgen kunnen zijn wanneer een hond schrikt van vuurwerk. Daarnaast demonstreert Tess live hoe zij onder meer deuren opent, geld oppakt en sokken uittrekt en zo meer. Kinderen vinden de trucs spannend en willen graag van alles weten van Tess. Doordat de kinderen zien wat een assistentiehond in de praktijk betekent voor iemand met een beperking, hopen we dat ze inzien dat vuurwerk bij assistentiehonden uit de buurt moet blijven!

Jan Boerhoop

Tess anti-vuurwerk


*+*+*+*


Help ons mee om een vuurwerk-voorlichtings-campagne op te zetten! Nieuw te ontwikkelen posters en flyer-materiaal zou de (school)jeugd bewuster moeten maken van de feiten. Dit willen wij landelijk oppakken en hebben hierbij uw steun nodig. Draagt u gebruikers van assistentiehonden een warm hart toe? Help Mee!