Veruit de meeste honden hebben een hekel aan vuurwerk. En terecht. Het lawaai, de geur, alles rondom vuurwerk laat de alarmbellen rinkelen bij dieren. En laten we eerlijk zijn: vuurwerk ís ook gevaarlijk!

Als baas zijn wij verantwoordelijk voor het welzijn van onze honden. Eén van onze taken is om hen zo goed mogelijk door de periode van vuurwerk heen te loodsen. Maar hoe doe je dat?

Kort uitlaten: Laat je hond liever een paar keer kort uit, dan een lange wandeling vol knallen en stress.

Rustige momenten: Rondom etenstijd en ’s morgens vroeg is het meestal rustiger met vuurwerk. Maak er gebruik van en ga wandelen!

Verder weg: Als je in de mogelijkheid bent, ga dan naar een afgelegen, vuurwerkvrije plek om te wandelen.

Aanlijnen: Laat je hond aangelijnd uit. Check de lijn, de gespen en de musketonhaken of ze nog stevig zijn. Is je hond bang, gebruik dan eventueel een tuig in combinatie met een halsband Neem geen enkel risico, als je hond schrikt en wegloopt, is het leed niet te overzien!

Gezien worden: Zorg dat jij en je hond in de donkere uren gezien worden. Doe een verlichte halsband om bij de hond, klik lampjes aan zijn tuig of halsband. Reflectie kan ook al helpen. Doe zelf ook een lichtband om je arm.

Rustig blijven: Blijf rustig bij harde knallen. Als de baas rustig is, ziet de hond dit als voorbeeld. Is je hond erg geschrokken, blijf dan even staan en laat je hond ter plekke herstellen. Als je direct wegloopt, versterk je zijn schrikreactie.

Steun je hond (!!!) : Als je hond bang is, zorg dan dat je in de buurt bent. Geef hem de mogelijkheid om bij je te zijn. Straal rust en vertrouwen uit.
Jarenlang is er geroepen dat je je hond niet mag troosten als hij schrikt of bang is. En die gedachte ‘niet aaien, want anders aai je de angst erin’ leeft helaas onder sommige eigenaren nog steeds. Daardoor laten zij – onwetend en goedbedoelend – hun bange dier in zijn sop gaarkoken als hij verstijfd wegkruipt. Ondertussen weten we dat een dier met hevige stress niet in staat is om te leren: hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn. Geef je een gestrest dier echter steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag terwijl het ‘gelukshormoon’ oxytocine juist toeneemt. Zijn welzijn wordt hiermee dus verhoogd.

Veilig plekje in huis: Het kan helpen om een veilig plekje voor je hond te maken, bijvoorbeeld door een deken over een bench te leggen of de mand verplaatsen naar een hoek van de kamer. Soms kiezen honden zelf een rustige plek, waar ze zich prettig voelen. Als het kan, sta ze dan toe daar te liggen.

Oudejaarsavond/Jaarwisseling

Op tijd uitlaten: Laat je hond eind van de middag of begin van de avond nog even uit en maak de laatste ronde ruim na 12 uur, als het meeste vuurwerk afgestoken is.

Gordijnen dicht: Doe de gordijnen dicht en zet muziek op of de televisie wat harder aan (uiteraard niet met vuurwerk erop!). Dit zorgt ervoor dat het geluid van buiten minder hard door komt.

Deur dicht! : Let op de deuren, houd ze dicht. Een bange hond kan vluchten en dat is het laatste wat je wilt op dat moment!

Kauwen ontspant: Door te kauwen op een lekkere kluif komen er stoffen vrij bij de hond waardoor hij kan ontspannen. Dus koop nog snel een lekkere kluif en laat je hond kauwen. Neemt je hond het kluifje niet aan, dan is hij echt té bang en kun je hem het beste bij jou of op z’n veilige plek laten liggen.

Hersenwerken om 12 uur: Als je hond gewend is om te Hersenwerken is het maken van een grote ‘Hersenwerk-knaller’ een ideale manier om je hond met zo min mogelijk stress door de jaarwisseling heen te helpen. Laat je inspireren! Op de Facebookpagina van Hersenwerk voor honden staan veel voorbeelden van maatwerkpuzzels. https://www.facebook.com/Hersenwerkvoorhonden/

Laat je hond niet alleen: Zorg dat er altijd een vertrouwd persoon bij je hond aanwezig is. Laat je hond niet alleen! Ook al is je hond niet bang, de jaarwisseling is een stressvolle ervaring, waar jij als baas of een ander vertrouwd persoon bij aanwezig moet zijn als veilige haven.

Wil je feestvieren? : Toch zin in een feestje buiten de deur en je hond kan niet mee? Zorg dan voor bekende oppas, regel een logeeradres waar je hond al eerder positieve ervaringen heeft op gedaan.

bron: http://hondinzicht.nl/hond-vuurwerk/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *